NGA Early Golf Webmuseum
Click for large image

1-wandtegels_1.jpg

Groep 1

In groep 1 zijn tegels bijeengebracht met grote dominante hoekmotieven (Wan-Li, kandelaber en grote ossenkop) en grote, krachtig getekende figuren.

De afgebeelde heren zijn statig en dragen een hoed met pluim of een hoge hoed. Zij dragen een pofbroek met een strik onder de knie en een kort jasje waarboven een molensteenkraag. Op een enkele uitzondering na is de bal nauwelijks zichtbaar; de stok is, zoals op de contemporaine schilderijen, dominant.

De tegels met Wan-Li rand vertonen een heer met baret; het handvat van de stok, zoals we dat van de schilderijen kennen, is apart aangegeven. Er zijn varianten in de vorm van een spiegelbeeld en een baret met en zonder pluim. Wij hebben hier ongetwijfeld te doen met colfspelers, die niet spelen maar wachten op hun beurt of poseren.

De figuren op de tegels met een grote ossenkop zijn fors getekend, maar zij zijn eenvoudiger gekleed. Ook hier zijn wachtenden afgebeeld. Bij de spiegelbeeldige uitvoeringen blijven de schaduwen dezelfde kant uitwijzen; deze werden dan ook zonder schabloon aangebracht,

Bron:
Een iconografische studie van Nederlandse wandtegels met colf-, kolf- en golfspelers van J.A. Brongers in de tentoonstellingscatalogus Colf-Kolf-Golf, van middeleeuws volksspel tot moderne sport uit 1982.

Opmerking
Dr. J.A. Brongers, colf- en kolfhistoricus, heeft vastgesteld dat meer tegels met colf- en kolfafbeeldingen zijn vervaardigd dan met enig ander motief, inclusief roken en drinken.

Literatuur
• Kinderspelen op tegels, door Jan Pluis, p. 165-168. Van Gorcum, Assen, 1979