Webmuseum Colf & Kolf
Click for large image

PvOG.jpg

Goes, 1866

Kolf Sociëteit De Prins van Oranje te Goes (Nieuwstraat), op 10 juni 1866 vervaardigd door C.W. Bauer. De afbeelding is een combinatie van een fotocollage en een schilderij. Bij de signering staat 'scpt. v. phot.'. Onder deafbeelding van de kolfbaan zien we een detail.

Deze afbeelding laat een kolfbaan zien waar aan beide zijden rond de paal zeven kolvers staan. Zij spelen het zogenoemde 'Streepjeskolven'. De huidige puntentelling werd pas in 1882 geïntroduceerd door Gouda, daarvoor werd er om streepjes gekolfd. Er werd met een maat gekolfd en vaak met 5, 6 of 7 tweetallen. De koppels werden meestal door loting samengesteld. Eén kolver sloeg alle ballen bij de bovenpaal, de ander bij de benedenpaal. En het koppel wiens bal het minst ver kwam bij de trekslag, verloor deze slag en kreeg dan een streepje. Zij die 4 Eenen (= streepjes) hadden waren de verliezers van het partij.

Maar er is meer te zien. Onder de naam "Kolfsocieteit De Prins van Oranje te Goes" zien we in het ovaal in het midden het portret van Koning Willem III. Links daarvan zien we het wapen van Goes en daarnaast het 'clublogo' met kolfpaal met twee klieken en ballen. Rechts van het portret de Nederlandse Leeuw en daarnaast het 'clublogo' van de biljarters met twee keuen en drie ballen.

Gemeentearchief Goes, Collectie Kolf Sociëteit De Prins van Oranje


Webmuseum and Digital Archive Colf & Kolf © Koninklijke Nederlandsche Kolfbond | Koninklijke Nederlandse Golf Federatie